Home ZÁCPA
Vítejte na stránkách Vydavatelství MAC, spol. s r.o.

ZÁCPA

Pozor, otevřeno v novém okně. Tisk

Zácpa - recepty, rady lékaře

Zácpa (obstipace) je subjektivní pocit člověka, vznikající následkem obtížného a málo častého vyprazdňování menšího množství tuhé stolice. Tlusté střevo zajišťuje především aktivní posun střevního obsahu a jeho dokonalé promíšení. Dále se v něm vstřebává voda a některé ionty. Sliznicí tlustého střeva se do stolice rovněž vylučují některé zplodiny látkového metabolismu. Uvnitř trubice se vyskytuje značný počet bakterií, jež dokončují trávení. Porucha kterékoliv z těchto funkcí může mít podíl na vzniku zácpy.

Podle převažujících příčin lze u zácpy odlišit tři základní kategorie. Zácpa může být pouze symptomem jiného závažného onemocnění. V tomto smyslu pak nejde o vlastní chorobu, nýbrž o zácpu druhotnou. Velmi obtížné vyprazdňování stolice (delší 4 týdnů) u člověka staršího 45 let, které nezpůsobily jiné dietní návyky, režimová opatření, změny pobytu či užívání nových léků, vyžaduje podrobnější vyšetření. Je nutné všechny pacienty se změnou defekačního rytmu vyšetřit, protože zhoubné i nezhoubné nádory tlustého střeva mohou svým růstem zamezovat průchodu střevního obsahu. Jen včas zachycený a radikálně odstraněný nádor má velmi dobrou prognózu. Zácpa většinou nebývá jediným příznakem zhoubného onemocnění tlustého střeva – objevují se i občasné průjmy a bolesti břicha. Varující může být i krev a hlen ve stolici.

Zácpa se objevuje také u dalších chorob tlustého střeva – například dráždivého tračníku. Jedná se o porušení koordinace celé trávicí trubice, charakterizované lokálním stažením a rozepětím tračníku a zvýšenou tvorbou hlenu. Vyskytuje se u osob mladších (20-40 let), kdy se zácpa někdy střídá s průjmy, časté jsou i bolesti břicha, plynatost, zvláště po některých jídlech (mléko, mléčné výrobky). Pacienta sice na zdraví neohrožuje, ale svou vleklostí znepříjemňuje život. Zácpa může provázet i nemoci jiných orgánů, například žláz s vnitřní sekrecí. Často se na jejím vzniku podílejí léky (některá psychofarmaka, Anacid, léky pro snížení krevního tlaku).

Vedle organických nebo funkčních onemocnění tlustého střeva představuje druhou hlavní kategorii vlastní choroba: zácpa primární – habituální čili zácpa návyková. Důvodem je obvykle snížená schopnost tlustého střeva vypuzovat střevní obsah, dále pak porucha vypuzování stolice v konečné části tlustého střeva, v oblasti spojení konečníku a řitního kanálu. U zácpy návykové bývá příčina v dlouhodobém zadržování stolice z psychických důvodů, případně nedostupnosti vhodného sociálního zařízení. Důležitým faktorem, který vede rovněž k jejímu vzniku, je často nesprávný životní styl, špatná skladba diety a snížení pohybové aktivity. Léčení bývá obtížné a vždy dlouhodobé.

Třetí kategorií je tzv. zácpa domnělá. Hovoří o ní pacienti s chorobnou starostí o vyměšování, aniž by jí ve skutečnosti trpěli. Nejčastěji jde o projevy psychopatické osobnosti, případně jiných psychických poruch. V těchto případech mnohdy stačí terapeutický pohovor.

Doc. MUDr. Milan Lukáš, CSc., Diety při onemocnění zácpou, kap. Poučení pro nemocné – výňatek, SdruženíMAC, spol. s r.o., Praha, 2002

Doporučená dieta

Dušená kapusta(4 porce)

600 g kapusty, 20 g oleje, 40 g cibule, 20 g polohrubé mouky, kmín, sůl

Očištěnou kapustu nakrájíme a spaříme. Na oleji zpěníme oloupanou, nakrájenou cibuli, přidáme kapustu, kmín a osolíme. Podusíme a zahustíme moukou.

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění zácpou, kap. Receptář – ukázka, SdruženíMAC, spol. s r.o., Praha, 2002

Diety při onemocnění zácpouOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění zácpou. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."


Vydavatelství MAC, spol. s r.o., Na Spojce 968/7, 101 00 Praha 10 - Vršovice, Tel: +420 226 218 860, E-mail: info@vydamac.cz