Home SLINIVKA BŘIŠNÍ
Vítejte na stránkách Vydavatelství MAC, spol. s r.o.

SLINIVKA BŘIŠNÍ

Pozor, otevřeno v novém okně. Tisk

Slinivka břišní - recepty, rady lékaře

Onemocnění velmi často začíná jako akutní stav, označovaný jako akutní pankreatitida. Projevuje se prudkou až šokující bolestí v břiše, spojenou se zvracením a při těžkém průběhu bývá spojený až s obrazem šoku. I nyní, při dostupnosti všech moderních diagnostických a léčebných postupů, může při zanedbání končit až smrtí.

Od tohoto akutního začátku je nutno odlišit stavy, kdy sice došlo k poškození slinivky, ale začátek nebyl tak náhlý, spíše se jednalo např. o potíže žlučníkového charakteru s bolestmi. Nebývají dlouhodobé, k jejich ústupu až vymizení může dojít i spontánně, častěji však po lécích, které tlumí křečovité bolesti v břiše. Celkem typická je závislost na jídle, které nemusí být ani příliš nedietní, nalačno se stav většinou zlepšuje. V tomto případě bývá poškození slinivky většinou druhotné, což ale může vést k opožděné diagnóze a k ne zcela správné léčbě již od samotného počátku.

Příčinou poškození slinivky bývá nejčastěji onemocnění žlučníku nebo žlučových cest s kamínkem ve žlučovodu. Dalším, poměrně častým důvodem se stává také chronické požívání alkoholu, který způsobuje křeč tzv. Oddiho svěrače. Tento spasmus způsobí přetlak ve žlučových cestách a v pankreatickém vývodu s vysokým rizikem poškození slinivky. Příčinou může být také porucha metabolizmu tuků, kdy již v mladém věku se objevuje v krvi vysoké množství cholesterolu a dalších tukových komponent. Onemocnění slinivky se objevuje rovněž často u některých metabolických či endokrinních defektů, např. u těch, kdy dochází k vyššímu vylučování vápníku z těla.

Důslednými preventivními opatřeními je nejen možno snížit riziko vzniku pankreatitidy, ale také se napomůže k účinné léčbě jiných chorob.

Doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc., Diety při onemocnění slinivky břišní– Nové recepty, kap. Poučení pro nemocné – výňatek

Doporučená dieta

Rýžový nákyp(2 porce)

150 ml nízkotučného mléka, 150 ml vody, sůl, 80 g rýže, 20 g cukru, 1 malé vejce nebo 2 bílky, 80 g ovoce – oloupaná jablka, broskve nebo meruňky, 20 g moučkového cukru

Mléko smícháme s vodou, mírně osolíme a uvaříme v něm rýži na hustou kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr, 1 malé vejce nebo sníh ze 2 bílků. Vše zamícháme a polovinu dáme do formy s nepřilnavým povrchem. Ovoce oloupeme, použijeme-li jablka, vykrájíme jádřince, nakrájíme na plátky a poklademe jimi rýžovou hmotu. Překryjeme další vrstvou hmoty a zapečeme asi 15-20 minut v troubě. Povrch můžeme zakrýt alobalem, aby se nevytvořila kůrka. Nákyp pocukrujeme a naporcujeme.

Další variantou je přelití šťávou z kompotu, ředěným sirupem nebo ovocnou přesnídávkou.

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění slinivky břišní – Nové recepty, kap. Receptář – ukázka

Diety při onemocnění slinivky břišníOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění slinivky břišní. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."


Vydavatelství MAC, spol. s r.o., Na Spojce 968/7, 101 00 Praha 10 - Vršovice, Tel: +420 226 218 860, E-mail: info@vydamac.cz