Potíže, které se objevují při onemocnění žlučníku, bývají v řadě případů málo charakteristické. Projevují se jako pocit plnosti v břiše, často spojený s nadýmáním a říháním, provází je také tlak pod pravým žeberním obloukem. Někdy se tento tlak projevuje i uprostřed v nadbřišku pod mečíkem.
Uváděné potíže, zejména tlak v pravém či středním nabříšku, mohou být intenzivnější a dosahovat až charakteru bolesti. Tato většinou vystřeluje do zad pod pravou lopatku – nikoliv však až do páteře. Uvedené bolesti prakticky nikdy nevystřelují do slabin. V určitých – spíše méně častých případech – mohou mít až kolikovitý charakter. Jedná se pak o křeče v pravém podžebří, případně ve středním nadbříšku, spojené s nevolností a zvracením hořkých, většinou zeleně zbarvených šťáv. Při zánětu žlučníku se pak ještě připojuje horečka, často provázená třesavkou a zimnicí. Lze říci, že pokud se nejedná o akutní zánět, pak se vznik či zhoršení potíží prakticky vždy váže na jídlo. Problémy se objevují až za nějakou dobu po jeho požití (bývá zde interval alespoň jedné hodiny), a to převážně po určitých druzích pokrmů. Jedná se hlavně o jídla tučnější, zejména po přepáleném tuku, ale také po alkoholu. Rovněž některé druhy zeleniny, například čerstvé okurky či meloun, mohou vyvolat žlučníkové problémy.
Nejčastější příčinou žlučníkových obtíží se stávají žlučníkové kameny. Mnohdy a není to zdaleka vzácné, jsou zjištěny zcela náhodně při sonografickém vyšetření. Dotyčná osoba přitom nemá naprosto žádné problémy.
Základem léčby při chronickém onemocnění žlučníku zůstává dieta – léky se většinou nepodávají pravidelně – spíše jen v období zvýšených problémů a horší snášenlivosti pokrmů.
Doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc., Diety při onemocnění žlučníku– Nové recepty, kap. Poučení pro nemocné – výňatek
Polévka krémová sýrová(2 porce)
80 g brambor, 40 g strouhaného eidamu 40% T (nebo směs tvrdých sýrů s nižším obsahem tuku), ½ žervé, 40 g polosuchého bílého vína, petrželka, sůl
Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do mírně osolené vody. Když jsou uvařené do měkka rozmixujeme je společně se sýrem Žervé, bílým vínem a před podání do polévky vmícháme strouhaný sýr. Ozdobíme snítkou petrželky.
Tamara Starnovská, Diety při onemocnění žlučníku – Nové recepty, kap. Receptář – ukázka
Odpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a v především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožurách Diety při onemocnění žlučníku, Diety při onemocnění žlučníku II. a Žlučníkové vánoce. Brožury můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč
Komentářů |
|