Salmonelóza patří mezi tzv. alimentární onemocnění (pocházející z potravin). V praxi to znamená, že příčinou choroby jsou bakterie – salmonely. Branou pro jejich vstup se stávají ústa, kam salmonely přicházejí společně s potravou. Onemocnění postihuje nejvíce trávicí ústrojí, v němž dojde k akutní gastroenteritidě – prudkému zánětu sliznice žaludku a střev. Inkubační doba choroby trvá obvykle 12 - 36 hodin, hraniční hodnoty jsou 6 - 72 hodin.
Nemoc nejčastěji probíhá jako choroba trávicího ústrojí. Pacient pociťuje nevolnost, mrazení, bolest v břiše, zvrací, dostaví se průjem – většinou bez křečovitého nucení na stolici a bez přítomnosti krve a hlenu ve stolici (ty jsou typické pro bakteriální úplavici). Teplota prudce stoupá až na 39 ◦C. Onemocnění také často provází bolest hlavy. Nemocný ztrácí velké množství tělních tekutin, takže je brzy zcela vyčerpán.
První příznaky mohou být ovšem i mírnější – záleží na velikosti infekční dávky, tedy kolik bakterií – salmonel pacient požil, na jeho vnímavosti a odolnosti. V některých případech může onemocnění proběhnout dokonce skrytě, bez klinických příznaků. Diagnózu pak lze stanovit jen pomocí mikrobiologického vyšetření stolice. U malých dětí a starých osob však může být průběh nemoci natolik dramatický, že bez rychlého léčebného zákroku hrozí dokonce i úmrtí pacienta.
1)Nedodržování základních hygienických pravidel při přípravě a konzumaci potravin.
2)Nevhodné technologické postupy při přípravě pokrmů, zejména nedostatečná tepelná úprava rizikových potravin.
3)Používání rizikových potravin hlavně v teplém období (vejce z chovů nekontrolovaných veterináři, nepasterované mléko, mleté masné výrobky, především nedostatečně tepelně opracované – jako čajovky, métský salám, tatarský biftek). Nejčastější výskyt salmonel bývá zaznamenán v rozmezí měsíců květen – říjen.
Prof. MUDr. Stanislav Hrubý, DrSc., Diety při onemocnění salmonelózou, kap. Poučení pro nemocné – výňatek
Libové maso v mrkvi (4 porce)
320 g libového vepřového masa, 200 g mrkve, 20 g oleje, sůl
Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme na sucho, přidáme olej, sůl a podlijeme vodou. Necháme podusit. K poloměkkému masu doplníme kolečka očištěné mrkve a pod pokličkou pokrm dohotovíme do měkka.
Tamara Starnovská, Diety při onemocnění salmonelózou, kap. Receptář – ukázka
Odpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění salomonelózou. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč
Komentářů |
|