OBEZITA, REDUKČNÍ DIETA

Tisk

Obezita - recepty, rady lékaře

Obezita je nemoc, kterou charakterizuje nadměrné ukládání zásobního tuku v těle. K tomuto stavu dochází, jestliže existuje nerovnováha mezi příjmem živin ve stravě jako zdroji energie a jejím výdejem.

Nejčastější příčinou obezity je nadměrný přísun potravy. Obecně lze říci, že stoupá obliba energeticky vydatných potravin, jako jsou smažené pokrmy, sladkosti, bílé pečivo, alkohol apod.

Dalším faktorem, který hraje důležitou roli a napomáhá rozvíjení obezity, je neúměrně nízký výdej energie při sedavém způsobu života.

Ke vzniku obezity přispívá i nevhodný rytmus přijímání potravy. Pro obézní populaci je typické, že obvykle nesnídá a během dne se odbude něčím rychlým. Většinu denního objemu potravy pak ale soustředí na večeři nebo dokonce na dobu před spánkem, což ovšem po předchozím částečném hladovění ukládání tuku v těle podporuje.

Při dnešním uspěchaném stylu života se mnoho lidí navíc i cíleně přejídá a reaguje tak na zvýšené psychické napětí.

Nejčastější formou obezity je prostá neboli primární obezita, vzácnější bývá obezita sekundární, která provází jiná základní onemocnění, většinou endokrinního systému.

Obecně platí, že vyšší stupeň obezity vede k řadě závažných onemocnění.

Mezi nejvýznamnější komplikace této choroby patří metabolické nemoci jako jsou cukrovka, dna a dále řada kardiovaskulárních onemocnění při rozvinuté ateroskleróze – například vysoký krevní tlak (hypertenze), cévní mozkové příhody a ischemická choroba se zvýšenou frekvencí infarktu myokardu. Obezita přispívá ke vzniku chorob trávícího traktu, křečových žil, degenerativních onemocnění kloubů, ale i k řadě problémů kožních a gynekologických. Varující je fakt, že nadměrná tělesná hmotnost a nesprávná výživa se podílejí i na zvýšeném výskytu onkologických onemocnění, zvláště nádorů dělohy, vaječníků, prsu, prostaty, ledvin, tlustého střeva, žlučníku, pankreatu a jater. Obezita zkracuje a věk a zhoršuje kvalitu života.

MUDr. Pavla Myslíková., Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta), kap. Poučení pro nemocné – výňatek

Doporučená dieta

Humrový salát (4 porce)

100 g mrkve, 200 g kyselejších jablek, 160 g upečeného filé (nebo drcený losos), sůl, 10 g oleje, citronová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, 4 plátky hlávkového salátu

Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, omytá jablka zbavíme jádřinců, oloupeme a hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny smícháme a zakapeme citronovou šťávou. Jogurt spojíme s olejem a přidáme do salátu. Promícháme a necháme uležet. Podáváme vychlazené. Lze okořenit i špetkou mletého pepře.

E: 2022 kJ, T: 14 g

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta), kap. Receptář – ukázka

Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta)Italská kuchyně v redukční variantěČínská kuchyně v redukční variantěAmerická kuchyně v redukční variantěFrancouzská kuchyně v redukční variantěOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožurách Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta), Italská kuchyně v redukční variantě, Čínská kuchyně v redukční variantě, Americká kuchyně v redukční variantě a Francouzská kuchyně v redukční variantě. Brožury můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."