Psoriáza (lupénka) je choroba velmi rozmanitá v klinických projevech a formách, v nichž se vyskytuje. Také její průběh bývá značně variabilní. Klinicky se nejčastěji projevuje na kůži, může však postihnout i jiné orgánové systémy, například klouby. Jednou z jejích forem je diseminovaná gutátní lupénka vyskytující se nejčastěji kolem dvacátého roku života, obvykle po infekčním onemocnění horních cest dýchacích či po angíně.
Po určité době se objeví výsev mnohočetných drobných červených ložisek pokrytých stříbřitými šupinkami, která ovšem mohou po nějakém čase zase vymizet. U chronické podoby jde o projevy přetrvávající celý život pacienta, jež napadají vždy stejná místa. Vlivem různých okolností se mohou měnit, přechodně zhoršovat, ale i zlepšovat – mluvíme o tzv. exacerbacích a remisích.
Podstata psoriázy není dodnes přesně objasněna. Na jejím vzniku se podílí větší počet faktorů, například genetických, spolu s dalšími zevními i vnitřními činiteli.
U zevních faktorů se uplatňuje zejména vliv mechanický – tlak na kůži např. v oblasti loktů a kolen. Lupénka se ale může objevit i v pooperační jizvě, po očkování či po místním infekčním zánětu kůže, ať již virovém nebo bakteriálním. K negativním zevním činitelům se řadí i nadměrné slunění, především v jarním období. V neposlední řadě je třeba počítat také s účinky chemickými a termickými.
Na vznik lupénky působí i faktory vnitřní. Vůbec nejčastěji se jedná o angíny, chřipky a v menší míře také o hnisavá onemocnění, například fokusy (zánětlivá ložiska) v zubech, vedlejších dutinách nosních a žlučníku. Důležitým činitelem se stává také psychický stres, a to nejen akutní, ale zejména chronický.
Univerzální dieta pro pacienty s psoriázou neexistuje. Nicméně se velmi osvědčila pravidelně podávaná racionální strava s omezením tuků a soli, nadměrného kalorického příjmu a vyloučením alkoholu, za to ale s preferencí bílého masa (ryby, drůbež), čerstvé zeleniny, ovoce a hub. Pacient by rovněž neměl kouřit.
MUDr. Miloslava Moskalyková, Diety při onemocnění lupénkou, kap. Poučení pro nemocné – výňatek
Filé s tymiánem (4 porce)
4 porce filé (okoun, losos, platýz), 20 g oleje, půl citronu, sůl, tymián
Porce ryby okyselíme citronovou šťávou, okořeníme tymiánem, osolíme a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi 20 minut odležet. Poté ugrilujeme nebo zabalíme do olejem potřeného alobalu a upečeme ve vyhřáté troubě.
Tamara Starnovská, Diety při onemocnění lupénkou, kap. Receptář – ukázka
Odpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při onemocnění lupénkou. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Nače cena 55,- Kč
Komentářů |
|