Průjmové onemocnění patří mezi nejčastější obtíže u dětí všech věkových kategorií. Průjem znamená časté vyprazdňování řídké a vodnaté stolice, která může za určitých okolností obsahovat i příměs hlenu, krve a hnisu. Podle průběhu se rozlišuje na formu akutní a chronickou.
Častější akutní průjem vzniká náhle a mívá bouřlivý průběh. Trvá však krátce, obvykle jen několik dní. Mohou jej provázet i další příznaky. Nejčastěji bývá způsoben infekcí, na vzniku se mohou podílet také zkažené či nevhodné potraviny. Běžné jsou průjmy virové, provázené i příznaky současně probíhajícího onemocnění dýchacích cest, které se vyskytují převážně v zimních měsících. V létě se naopak objevují průjmy vyvolané různými typy bakterií. Produkty jejich metabolismu (toxiny) způsobují poruchy vstřebávání vody a minerálů ve střevu nebo přímo zánět střevní sliznice a její poškození.
Parazitární průjmy jsou v našich podmínkách méně obvyklé. Akutní průjem se může vyskytnout také při užívání některých léků, například antibiotik. Řídké a vodnaté stolice lze pozorovat i při potravinové alergii.
Přetrvává-li průjem navzdory běžným léčebným opatřením déle než dva týdny, jedná se o průjem chronický, který může signalizovat závažnější onemocnění. Kromě infekcí se sklonem k déletrvajícímu průběhu existují také choroby, u nichž lze zjistit nedostatek slizniční mikroflóry nutné ke správnému trávení. Za obtížemi se může také skrývat nesnášenlivost kravského mléka či lepku (součást obilovin). U větších dětí může přetrvávající průjem znamenat i projev idiopatického (bez známé příčiny) střevního zánětu. Příčin chronických průjmů je celá řada, proto správné stanovení diagnózy vyžaduje pečlivé vyšetření.
Z oněch vyjmenovaných lze doporučit pouze mrkvový odvar při léčbě kojeneckých průjmů. V počáteční fázi onemocnění, pokud dítě nezvrací, jím lze uhradit předpokládané množství tekutin. Při postupném zahušťování stolice se dá mrkvový odvar využít i k přípravě mléka, na které je dítě zvyklé.
Čokoláda není vhodná ani v rámci dietní léčby průjmů u větších dětí, hlavně pro svůj vysoký obsah tuků. Také účinnost různých bylinných odvarů je diskutabilní, navíc ještě hrozí i vznik alergických reakcí.
V každém případě by měl pacienta s průjmovým onemocněním vyšetřit dětský lékař, který posoudí jeho zdravotní stav a navrhne odpovídající léčbu.
MUDr. Daniela Tůmová, Diety při dětských průjmech, kap. Poučení pro nemocné – výňatek
Mrkvový salát s meruňkami (4 porce)
80 g mrkve, 120 g meruňkového kompotu, 10 g cukru, citron
Očištěnou mrkev uvaříme a dobře rozmačkáme vidličkou. Doplníme oloupané a drobně pokrájené kompotované meruňky. Přidáme citronovou šťávu, cukr, případně kompotovou šťávu a řádně promícháme.
Tamara Starnovská, Diety při dětských průjmech, kap. Receptář – ukázka
Odpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožuře Diety při dětských průjmech. Brožuru můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.
Naše cena 55,- Kč
Komentářů |
|