CUKROVKA

Tisk

Cukrovka, diabetes mellitus - recepty, rady lékaře

Cukrovka (diabetes mellitus) je chorobný stav, při němž mají neléčení pacienti trvale zvýšenou hladinu cukru v krvi. Příčinou se stává porucha regulačních mechanismů, které udržují hladinu cukru – glykemii – v normálních mezích. Hlavní význam má inzulin, hormon slinivky břišní, jenž působí na tkáně (svaly, játra a další orgány), aby se glukóza z krve dostala rychle do buněk a vytvořila tam jeden ze zdrojů energie. Po požití potravin obsahujících uhlovodany se glukóza vniklá trávicími pochody vstřebává do krve. To je povel ke zvýšenému vyplavení inzulinu do krve. Tento hormon tak brzy po jídle zprostředkuje využití cukru pro činnost svalů a řady dalších životních pochodů a zároveň zabrání, aby v krvi zůstala zvýšená hladina glukózy. Buňky orgánů ale musí být k účinku inzulinu vnímavé – tomu slouží specifická čidla – receptory.

Ostrůvky ve slinivce břišní, které produkují inzulin, mohou být imunitním procesem poškozovány a nakonec zcela zničeny. Tak vzniká tzv. diabetes I. typu – většinou počínající v dětství či v mládí. V tomto případě se pak stává nezbytnou a životně důležitou trvalá náhrada chybějícího hormonu injekcemi inzulinu.

Porucha se však může objevit i ve tkáních, které přestávají dostatečně reagovat na účinek inzulinu. Děje se tak zejména u osob středního a vyššího věku trpících nadváhou. Inzulinu sice mívají dostatek (někdy i více), ale jeho vyplavování do krve nemusí být zcela normální. V této situaci jde o tzv. diabetes II. typu, kdy v popředí stojí úprava životosprávy. Cukrovka tedy vzniká z různých příčin, k nimž patří i chronické onemocnění slinivky břišní, nebo vzácnější poruchy žláz s vnitřní sekrecí, protože i ty zasahují do hospodaření s glukózou. Pak hovoříme o sekundárním diabetu. V ČR postihuje diabetes II, typu kolem 90% nemocných, asi 5% trpí diabetem I. typu, zbytek onemocnělo jinými formami diabetu.

Prof. MUDr. Vladimír Bartoš, DrSc., Diety při onemocnění cukrovkou, kap. Poučení pro nemocné – výňatek

Doporučená dieta

Rajčata plněná masem(4 porce)

4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži udusíme do měkka v osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

E 2766 kJ, S 33 g, B 56 g, T 33 g

Tamara Starnovská, Diety při onemocnění cukrovkou, kap. Receptář – ukázka

Diety při onemocnění cukrovkouDiety při onemocnění cukrovkou II.Diety při onemocnění cukrovkou II. - nové receptyPokrmy z masa pro diabetikyOdpovědi lékaře specialisty na nejčastější otázky pacientů o příčinách onemocnění a jeho příznacích, seznámení s prevencí a způsobem léčby a vlivem životosprávy na průběh nemoci a v době rekonvalescence a především množství receptů na teplá i studená jídla vhodná při tomto onemocnění, to vše najdete v brožurách Diety při onemocnění cukrovkou, Diety při onemocnění cukrovkou II., Diety při onemocnění cukrovkou II. - nové recepty, Pokrmy z masa pro diabetiky, Vánoční cukroví pro diabetiky, Velikonoční pečivo a jiné recepty pro diabetiky, Zavařujeme pro diabetiky a Jak předejít diabetickým komplikacím.
Vánoční cukroví pro diabetikyVelikonoční pečivo a jiné recepty pro diabetikyZavařujeme pro diabetikyJak předejít diabetickým komplikacímBrožury můžete zakoupit v knihkupectvích, lékárnách nebo v našem internetovém obchodě.

Naše cena 55,- Kč

Komentářů
Hledat
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."